Neden Serbest Fikirler Merkezi?
Serbest Fikirler Merkezi (SFM), Türkiye’de özgürlükçü ve demokratik düşünce geleneğini güçlendirmek, kamusal bir fikri karşılaşma ve üretim merkezi olma amacıyla kurulmuş bir düşünce kuruluşudur.
SFM, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgede özgürlükçü ve demokrat değerlerin kökleşmesi için bir fikri merkez olmayı amaçlamaktadır.
Otoriter politikalar ve yönetim uygulamalarının yükseldiği dünyada SFM; demokratik değerlerim ve ifade hürriyetinin korunmasını, inanç hürriyetinin ve sivil toplumun örgütlenmesinin önüne konulan engellerin kaldırılmasını; içe kapanmacılık, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı küresel ve hümanist değerleri, hukukun üstünlüğünü ve fırsat eşitliğine dayanan adil piyasa ekonomisini savunmaktadır.
Neden “Serbest”?
18. yüzyılın sonlarında Fransız Devrimi’nin etkileriyle karşılaşan Osmanlılar, liberte kavramını Türkçe’ye çevirirken Farsça “serbes” kelimesini tercih etmişlerdi. Daha sonra bu kelimeye Arapça “-iyyet” eki eklenerek ilk olarak Türkçe’de özgürlük kelimesinin ilk karşılığı olarak “serbestiyet” kavramı yaratıldı.
Türkiye’nin; 1839 Tanzimat Fermanı ile başlayan; 1876’da parlamentonun açılması, 1908’de Hürriyet’in İlanı, 1923’de Cumhuriyet’in kurulması ve 1950’de çok partili demokrasiye geçişle ilerleyen 150 yıllık bir parlamento, 73 yıllık bir parlamenter demokrasi geleneği var.
Bu 200 yıllık tarih içinde ideolojik bir tutarlılık ve süreklilik arz etmese de meşruiyetçi, sivil, demokratik değerler yerleşmiştir.
Fakat ana akım partiler içinde yaşayan bu fikirler fikri bir geleneğe dönüşememiş, bu sebeple Türkiye’de liberalizm, ana akım siyasi gelenekten kopuk, marjinal bir görüş olarak kalmıştır.
SFM, bu 200 yıllık birikimden anaakım bir demokratik, liberal geleneğin ortaya çıkmasına katkı yapmak istiyor ve serbest kavramını Türkiye’nin bu 200 yıllık özgün hürriyetçi geleneğine bir referans olduğu için tercih ediyor.